ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΟΥΡΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Uric Acid

Βότανα κατά της ουρικής αρθρίτιδας

Η ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα) είναι ένας κοινός τύπος φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα και ερυθρότητα γύρω από την προσβεβλημένη άρθρωση. Η ουρική αρθρίτιδα προσβάλλει συχνά το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στους αγκώνες, τα γόνατα, τους καρπούς και τους αστραγάλους.
Ωστόσο, υπάρχουν βότανα που πολλοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμα για τη διαχείριση της ουρικής αρθρίτιδας και στην πρόληψη των εξάρσεων. Αυτό το άρθρο εξετάζει μερικά από τα βότανα που χρησιμοποιούνται συνήθως για το λόγω αυτό.

Αρπαγόφυτο
Devil’s Claw – Νύχι του Διαβόλου (Harpagophytum procumbens) κατάγεται από την έρημο Καλαχάρι στη Νότια Αφρική. Ανήκει στην οικογένεια του σουσαμιού και πήρε το όνομά του από την όψη που μοιάζει με αγκίστρι του καρπού που παράγει.
Το Devil’s Claw χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας επειδή περιέχει ενώσεις που ονομάζονται ιριδοειδή γλυκοσίδες, που είναι γνωστό ότι έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Μπορεί επίσης να έχει αντιοξειδωτικά αποτελέσματα, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβερών ελεύθερων ριζών που μπορεί να επιδεινώσουν φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η ουρική αρθρίτιδα. Επιπλέον, το φυτό περιέχει harpagoside, μια ένωση που θεωρείται ότι έχει αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μείωνουν αποτελεσματικά τον πόνο και βελτιώνουν την κινητικότητα σε άτομα με αρθρίτιδα του ισχίου ή του γόνατος.

Ρίζα κολλιτσίδας
Ρίζα κολλιτσίδας (Arctium lappa L.) είναι ένα χορταρικό με μακριές ρίζες και ιστορικό χρήσης για παθήσεις που κυμαίνονται από την πέψη έως την αποτοξίνωση. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Έρευνες έχουν βρει ότι το τσάι από ρίζα κολλιτσίδας βοηθά στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και μειώνει τους δείκτες φλεγμονής σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, μια φλεγμονώδη πάθηση των αρθρώσεων όπως η ουρική αρθρίτιδα.

Πιπερόριζα
Τζίντζερ (Zingiber officinale Roscoe) είναι ένα ανθοφόρο φυτό που σχετίζεται με τον κουρκουμά και το κάρδαμο. Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού τζίντζερ είναι η ρίζα, η οποία χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα ή μπαχαρικό μαγειρικής.
Έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Για παράδειγμα, το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Πολλά από αυτά τα οφέλη αποδίδονται στη τζιντζερόλη, τη ζινγκερόνη και το shogaol (σογκόαλ), τις κύριες δραστικές ενώσεις της.

Γαϊδουράγκαθο
Milk Thistle (Silybum marianum) το γαϊδουράγκαθο είναι φυτό με μωβ αγκαθωτό λουλούδι το οποίο περιέχει μαύρους σπόρους και πράσινα φύλλα με λευκές “φλέβες” και απαντάται κυρίως σε Μεσογειακές χώρες. Έρευνες δείχνουν ότι το γαϊδουράγκαθο έχει αντιοξειδωτικές και αντιαρθριτικές ιδιότητες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το γαϊδουράγκαθο είναι σε θέση να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος, κάτι που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για άτομα με ουρική αρθρίτιδα.

Υβίσκος
Ο ιβίσκος είναι ένα λουλούδι κήπου που έχει μακρά ιστορία χρήσης σε βοτανοθεραπείες. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιβίσκος έχει δράση κατά της ουρικής αρθρίτιδας. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον ιβίσκο για θεραπεία ουρικής αρθρίτιδας επειδή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος.

Φύτρα αλφάλφα
Μηδική (Medicago sativa) είναι ένα φυτό που καταναλώνεται συχνότερα ως φύτρα. Έχει μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή ιατρική για να βοηθήσει στη θεραπεία καταστάσεων όπως ο διαβήτης, οι κράμπες της περιόδου, η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs) και η αρθρίτιδα. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η μηδική μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση ουρικού οξέος, το οποίο θα ήταν το κλειδί για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι η μηδική μπορεί να αναστέλλει φλεγμονώδεις ενώσεις που ονομάζονται κυτοκίνες, δυνητικά μειώνοντας τον πόνο και τη φλεγμονή που σχετίζονται με αρθριτικές καταστάσεις όπως η ουρική αρθρίτιδα.

Συμβουλές για την ουρική αρθρίτιδα
Εκτός από τα παραπάνω βότανα, πολλές άλλες θεραπείες στο σπίτι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας και της συχνότητας των εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας. Αυτές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    • Μπανάνες: Οι μπανάνες είναι φρούτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι επίσης πολύ χαμηλά σε πουρίνες. Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παραγωγής ουρικού οξέος και να ωφελήσει τις εξάρσεις της ουρικής αρθρίτιδας. Οι μπανάνες είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία σύμφωνα με ορισμένες έρευνες μπορεί να προσφέρει προστασία από την ουρική αρθρίτιδα.
    • Ζεστή ή κρύα κομπρέσα: Η εναλλαγή μεταξύ μιας ζεστής κομπρέσας διάρκειας 2 έως 3 λεπτών και μιας κρύας για 30 δευτερόλεπτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής στις προσβεβλημένες αρθρώσεις.
    • Αλάτι Epsom: είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και το ποδόλουτρο με άλατα Epsom μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της χαλάρωσης και στη βελτίωση του πόνου και του πρηξίματος.
    • Κεράσια: Τρώτε καθημερινά περίπου 20 φρέσκα κεράσια ή πιείτε ένα ποτήρι χυμό κερασιού (χωρίς ζάχαρη). Τα κερασιά έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθάνε το σώμα να μειώσει την ποσότητα του ουρικού οξέος μέσα σε λίγες ώρες. Σε μελέτη παρατηρήθηκε δύο ώρες μετά την κατανάλωση χυμού κεράσι, τα επίπεδα του ουρικού οξέος στα ούρα να είχαν αυξηθεί κατά 250%, κάτι που δείχνει ότι ο ουρικό οξύ αποβαλλόταν γρήγορα από το αίμα.

Επίλογος
Οι εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να είναι επώδυνες και απογοητευτικές, ειδικά όταν παρεμβαίνουν στην ικανότητά σας να απολαμβάνετε καθημερινές δραστηριότητες.
• Ποια βότανα μειώνουν το ουρικό οξύ;
Όταν το ουρικό οξύ συσσωρεύεται στο σώμα, μετατρέπεται σε κρυστάλλους που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις και φλεγμονή. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι βότανα όπως το γαϊδουράγκαθο, ο ιβίσκος και η μηδική μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της συσσώρευσης ουρικού οξέος.
• Πώς θα απαλλαγείτε οριστικά από την ουρική αρθρίτιδα;
Ενώ η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να είναι μια χρόνια πάθηση για πολλούς ανθρώπους, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις εξάρσεις στο ελάχιστο. Για παράδειγμα, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η τακτική άσκηση, η αποφυγή αλκοόλ, η λήψη των σωστών συνταγογραφούμενων φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες ιατρού και η πιθανή δοκιμή ενός φυτικού συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει.
• Ποιες τροφές μπορούν να προκαλέσουν ουρική αρθρίτιδα;
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, όπως κρέατα από εντόσθια, ορισμένα θαλασσινά και αλλαντικά, μπορούν να προάγουν τη συσσώρευση ουρικού οξέος και θεωρούνται υψηλού κινδύνου για έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας. Η μπύρα μπορεί επίσης να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα όταν καταναλώνεται τακτικά, ειδικά εάν παρασκευάζεται με μαγιά μπύρας. Επιπλέον, τα ζαχαρούχα ποτά όπως τα αναψυκτικά και οι ζαχαρούχοι χυμοί φρούτων μπορούν να προάγουν την ουρική αρθρίτιδα, καθώς η συμπυκνωμένη φρουκτόζη μπορεί να δυσκολέψει την απέκκριση του ουρικού οξέος μέσω των νεφρών.